Categorieën
Leefomgeving

CDA, VVD en GB: Afbraak van de Berkellandse stiltegebieden

De definitie van een stiltegebied is: een milieubeschermingsgebied waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Het woord ‘stilte’ betekent hierbij niet dat er geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Respect voor de natuur dus.

Ook onze gemeente kent een (1) stiltegebied. En Berkelland zou Berkelland niet zijn als aan de definitie geen geheel eigen interpretatie gegeven zou worden. Want het huidige college houdt absoluut niet van regeltjes die de commerciële exploitatie van landbouwgrond inperken. Een voorbeeld: om de megastal aan de Walemaatweg in Geesteren aan te kunnen leggen zijn, heel handig, de grenzen van het stiltegebied verplaatst. Probleem opgelost! En in het resterende stiltegebied is nu is nu niet alleen een mega-windmolen gepland, maar ook een 18 hectare zonnepark. Respect voor de natuur? Welnee. Stiltegebieden zijn voor CDA, VVD en Gemeentebelangen niets anders dan industriegebieden. Alles mag, alles kan.  

De stiltegebieden werden eind jaren 80 ingevoerd met de bedoeling de natuur, en met name dieren, te beschermen. Maar ook voor de mens is stilte van groot belang.

In de afgelopen tien jaar zijn echter steeds meer stiltegebieden verdwenen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een eigen enquête onder provincies. Het gaat om minstens 15.000 hectare, een gebied anderhalf keer zo groot als de stad Utrecht. En onze gemeente werkt daar hard aan mee.

Zoals Brazilië met haar Amazone-gebied omgaat, zo gaat Berkelland om met haar natuur en stiltegebieden. Nietsontziend. Dat is treurig, maar waar.